dimarts, 14 de gener del 2020

Per què hem de llegir?

Iniciar la lectura des de la primera infantesa aporta múltiples beneficis per al desenvolupament cognitiu i psicològic dels infants:

Estimula la imaginació i ensenya a pensar. Han de crear imatges, personatges, situacions... i això exercita la ment i impulsa l’activitat cognitiva del cervell. Llegir és un dels millors antídots contra l’avorriment.

Ajuda a desenvolupar i a reconèixer les emocions, sobretot l’empatia. A través dels contes troben personatges que viuen situacions diverses. Això els permet posar-se al seu lloc, pensar què farien en la mateixa situació. Identifiquen i posen nom a un grapat de sentiments i aprenen a diferenciar el que està bé i el que no; la justícia de la injustícia.




Fomenta l’adquisició de vocabulari, sobretot quan són més petits i no llegeixen, sinó que escolten i miren els contes. Observen les lletres, intueixen que quan s’ajunten es formen mots. Aprenen a relacionar les imatges amb el seu nom i així és com aprenen paraules noves. Es construeixen les bases neurocognitives necessàries per iniciar el procés comunicatiu. A mesura que creixen, llegir contes ajuda a fer més fàcil el camí de la lectoescriptura.


Crea un vincle afectiu molt positiu entre l’adult i l’infant, i això afavoreix la comunicació. Un conte pot esdevenir una eina explicativa de primer ordre en situacions de vida de l’infant que les famílies han d’afrontar. Sense anar més lluny, hi ha molts exemplars de literatura infantil que expliquen la necessitat d’abandonar el bolquer o el xumet. D’altres tracten temes més transcendentals, com la mort d’algun familiar. Sigui com sigui, qualsevol circumstància es pot explicar amb l’ajuda d’un relat de ficció que fins i tot pot ser inventat pels adults.


Afavoreix les capacitats d’atenció i comprensió. Els permet establir relacions entre el que escolten o llegeixen amb el seu entorn immediat. Això és aprendre significativament. Els contes, els llibres en general, són un motor fabulós d’aprenentatge.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada